Antwerpen, Kerken en Toerisme
Toerismepastoraal, Bisdom Antwerpen (TOPA vzw)

Op reis in eigen stad

Een dagje ITALIA in Antwerpen

Romantisch Venetië

Vrijdagmarkt 1
Rialtobrug – Mozaïek aan de Vrijdagmarkt

Je vraagt je af wat zo’n klein en fijn gevelmozaïekje van de Rialtobrug hier te betekenen heeft.

Ofwel was het oorspronkelijk voorzien bij de bouw in 1948 of werd het toegevoegd ten laatste ca. 1970. In Antwerpen waren er vier huizen naar de Lagunestad vernoemd, maar geen ervan bevond zich hier; dus moeten we het antwoord op de vraag niet in de huisnaam van weleer gaan zoeken.

Zegt het kleurrijke mozaïekje iets over de nationaliteit van de eerste eigenaar van na de heropbouw van het huis ca. 1948?

De “echte” Rialtobrug in Venetië

Of moet het aangename reisherinneringen aan Venetië levend houden?

Wat er ook van zij, het kan nauwelijks een toeval zijn dat uitgerekend om een tafereel van Venetië uit te beelden, men de zo typisch Venetiaanse mozaïekkunst aangewend heeft. Denk even terug aan de reusachtige gouden mozaïekwanden die in volle glorie schitteren in de Sint-Michielskerk. Hoe pretentieloos dit tafereeltje hier ook moge zijn, toch valt in deze kleurrijke mozaïeksteentjes de speling van het licht te bewonderen, zowel in het water als in de lucht. En het derde landschapselement, het land, bestaat uit een mini-toneeltje van gebouwen naast en achter de beroemde brug. Warempel, je zou haast denken dat je hier te maken krijgt met een poging om het befaamde ‘Venetiaanse licht’ te benaderen: de kunst in de schilderkunst om een massa water en de eindeloze lucht via een smalle strook land sfeervol in elkaar te laten opgaan. Mogen we hopen dat de mozaïek van verder verval gered wordt?

En met de terrasjes heeft dit sympathieke plein zonder verkeersdrukte ook iets van de ongedwongen sfeer van een Italiaanse piazza…

VERDER PARCOURS

  • via Heilige Geestraat
  • Hoogstraat (zicht op het Sint-Julianusgasthuis), naar rechts
  • Hoogstraat tot Vlasmarkt: op het einde hiervan stond oorspronkelijk de Waterpoort of de ‘Koninklijke Poort’.
  • Hoogstraat tot – links – Haarstraat
  • Haarstraat (Mariabeeld met devotielantaarn !) ten einde, rechts in Grote Pieter Potstraat
  • Grote Pieter Potstraat, ten einde, links in Suikerrui