Antwerpen, Kerken en Toerisme
Toerismepastoraal, Bisdom Antwerpen (TOPA vzw)

Op reis in eigen stad

Een dagje FRANKRIJK in Antwerpen

U aangeboden door Toerismepastoraal Bisdom Antwerpen vzw.

Wie wil er niet ‘leven als een god in Frankrijk’? ‘La douce France’ is voor velen het vakantieland bij uitstek dat weet te bekoren met natuurschoon, gaande van azuurblauwe stranden, over groene heuvelvlakten, tot zilvergrijze bergtoppen. Naast enkele verplichte foto- en selfie-achtergronden, is er zoveel cultuurschoon waar ‘la France’ terecht fier op is. Die mix van een rijk cultureel erfgoed met een portie chauvenisme heeft Antwerpen zeker gemeen met onze machtige Zuiderbuur.

Frankrijk blijkt ook meer dan eens een modieuze trendzetter, en – zo wil dan de zegswijze – ‘als het regent in Parijs, druppelt het in (Bru…)’. Daarom tref je in Antwerpen niet enkel ‘haute couture’, modieuze ‘coiffures’ en lavendelgeurige parfums, maar ook heuse architectuur die teruggaat op Franse gotische kerken, renaissancepaleizen of burgerhuizen in een of andere neostijl. Maar er is wederkerigheid. ‘Anvers’ is niet enkel de naam van een Parijs metrostation, het is ook het opleidingscentrum van een aantal kunstenaars die naar Frankrijk uitweken. Bovendien is het de thuishaven van Rubens op wiens werken Franse musea graag prat gaan. En is ook Vincent van Gogh niet eerst in het kleurrijke Antwerpen gepasseerd?

En dan is er ‘la cuisine Française’. Die heeft nog wel iets meer in petto dan enkel ‘du vin, du pain et du Boursin’, zeker als ‘le nouveau Beaujolais gearriveerd is!’ Zelfs in onze Antwerpse bistrots en restaurants zonder begeerde Michelin-sterren volstaan alleen al de Franse benamingen op de gewone spijskaart voor meer appetijt. En met een titel als ‘nen Franse-n-avond’ verleen je aan een gewone kaas- en wijnavond al veel meer cachet. In die zin zijn ook wij Vlamingen en Antwerpenaars ‘echte Bourgondiërs’.

Wij wensen u ‘op reis in eigen stad’ graag ‘een mooi en appetijtelijk dagje FRANKRIJK in Antwerpen’!

het TOPA-team

Handleiding

Deze wandeling wordt u aangeboden als: