Antwerpen, Kerken en Toerisme
Toerismepastoraal, Bisdom Antwerpen (TOPA vzw)

Op reis in eigen stad

Een dagje NEDERLAND in Antwerpen

U aangeboden door Toerismepastoraal Bisdom Antwerpen vzw.​

Het meest dichtbije buitenland…

Voor Antwerpenaars is Nederland het meest dichtbije buitenland: zo anders maar toch vertrouwd – net zoals de taal die we gemeenschappelijk hebben, maar toch verschilt.

Antwerpen en Nederland leven al eeuwen in een liefde-haat verhouding. Antwerpenaars hebben het zo niet voor “Hollanders” en toch hebben ze veel aan elkaar te danken.

Eeuwenlang was er een wisselwerking tussen de Brabantse steden Antwerpen, Bergen op Zoom en ’s-Hertogenbosch. Zonder de Nederlandse heilige Norbertus was er mogelijk nooit een Onze-Lieve-Vrouwekerk geweest. En grote namen uit de Hollandse Gouden Eeuw zoals Frans Hals, Joost van den Vondel en Constantijn Huygens hebben Antwerpse wortels. En niet zonder reden stond er op de grafzerk van Artus I Quellinus met gepaste trots: “beeldhouwer van het Amsterdamse raadhuis” (= het Paleis op de Dam). En geen Delfts blauw zonder Antwerpse majolica. Nederlanders komen niet enkel graag naar Antwerpen voor de “Vogeltjesmarkt”, maar hebben ook gezorgd voor belangrijke Antwerpse uithangborden. Een aantal iconische Antwerpse gebouwen, zoals het Paleis op de Meir en het MAS danken we – ere wie ere toekomt – aan Nederlanders. En – geef toe – van dijkenbouw hebben wij ook zo geen kaas gegeten.

Het ingebakken wantrouwen van Antwerpenaren t.o.v. “Hollanders” heeft alles te maken met de Schelde, de ’aorta’ die onze stad (en ons land) voedt en die Antwerpen met Nederland verbindt. In de loop van de geschiedenis hebben de Nederlanders die levensader wel eens dichtgeknepen, door de scheepvaart naar de voor hen concurrentiële haven te hinderen of met tol te belasten. Het is van je buren dat je het moet hebben. Maar omdat we ons de kaas niet van het brood laten eten, zagen we de Brabo-legende eindelijk in 1863 bewaarheid worden en werd de Schelde ‘vrij’. Een vrijheid die kwetsbaar is vermits de Scheldemonding Nederlands is.

Nederlanders komen graag naar Antwerpen en vinden onze stad “leuk”. Onze wens? Dat ook dit ‘Dagje Nederland in Antwerpen’ voor u even ‘leuk’ mag zijn! Er valt namelijk heel wat te ontdekken. En mocht u achteraf of tussendoor even op krachten willen komen, dan hebben wij een suggestie: laat op je reis in eigen stad de patat friet met Vlaamse stoofkarbonaden aan de Nederlanders en ga voor Zeeuwse mosselen met Belgische friet en daarbij een Antwerps biertje. Een echt ‘Hollands maatje’ met het gebruikelijke ritueel mag er ook wezen. De liefde gaat nu eenmaal door de maag! En eindig zoet met heerlijke Antwerpse Handjes, al weten de meeste Antwerpenaren zelf niet dat die eigenlijk gemaakt worden volgens een Hollands recept…

het TOPA-team

Handleiding

Deze wandeling wordt u aangeboden als: