Antwerpen, Kerken en Toerisme
Toerismepastoraal, Bisdom Antwerpen (TOPA vzw)

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw-van-Toevlucht

Ook gekend als Schoenmakerskapel

Beste bezoeker, welkom in deze oase van rust en gebed aan de Schoenmarkt. Omwille van de ligging kennen de Antwerpenaren dit gebedshuis als “het Schoenmakerskapelleke”. Desondanks heeft het met dat ambacht geen uitstaans. De benaming in verkleinwoord wijst op de sympathie die deze bidplaats bij vele Sinjoren geniet. De kapel baadt in een sfeer van volksdevotie: onophoudelijk worden er kaarsen geofferd, het altaar is onder de bloemen bedolven, ex-voto’s zijn ingemetseld in de muur. Dit alles omdat de kapel toegewijd is aan Jezus’ moeder Maria: officieel – de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte of van Onze-Lieve-Vrouw-van-Toevlucht. Toevlucht voor allen, ongeacht nood, rang, stand of ouderdom (van beroep). Enkel en alleen omdat tot in de jaren 1970 nogal wat prostituees van het stadscentrum hier kwamen bidden, circuleerde de bijnaam “het hoerenkapelletje”.

Tot onze grote spijt moeten we de Schoenmakerskapel vanaf 4 juli 2022 voor onbepaalde tijd sluiten omdat we de veiligheid in de kapel onvoldoende kunnen garanderen. Tijdens de sluiting zullen we de noodzakelijke werkzaamheden laten uitvoeren, om deze ruimte van devotie weer op een veilige manier te kunnen openstellen.

In de tussentijd is iedereen natuurlijk van harte welkom in de kathedraal, om een kaars te branden, te bidden of een misviering bij te wonen. De vieringen gaan door op weekdagen om 16 u. in de Venerabelkapel, op zaterdagen om 16 u. en 17.30 u. (Engels) in de middenbeuk en op zondagen om 10 u. en 12 u., eveneens in de middenbeuk.

Via DEZE KAART kan u een reisweg bepalen in functie van uw vervoermiddel.
Ook VELO-Antwerpen is een optie: https://www.velo-antwerpen.be/

Praktische informatie

Toegangsuren voor gebed, bezinning en stilte
maandag tot vrijdag: 13:00 tot 16:00
Zaterdag, zon- en feestdagen: gesloten 

Info:
Permanentie Schoenmarkt 8, 2000 Antwerpen
03/231.53.63

Luisterhuis ‘AANWEZIGHEID’:

voor wie eens wil praten over levenszin:
maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag: 13:30 tot 17:00
of via +32 (0)3 231 63 15