Antwerpen, Kerken en Toerisme
Toerismepastoraal, Bisdom Antwerpen (TOPA vzw)

Op reis in eigen stad

Een dagje OOSTENRIJK in Antwerpen

U aangeboden door Toerismepastoraal Bisdom Antwerpen vzw.

‘Oostenrijk ligt in Antwerpen’, zo titelde een krant in de winter van 2009 – omwille van het (uitzonderlijke) parelwitte sneeuwtapijt. Wie de geschiedenis kent, weet dat niet zozeer een oppervlakkig en momentaan laagje witte sneeuw dan wel een dieperliggend en duurzamer gemeenschappelijke geschiedenis Antwerpen een ‘Oostenrijks’ cachet verleent.

In tijden van beperkt en langzaam verkeer was de afstand tussen de Lage Landen en de hoge Alpen veel te groot om hechte banden te kunnen smeden. Maar omdat Antwerpen en Oostenrijk van meet af aan tot het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie behoren, is het verleden van Antwerpen vol herinneringen aan Oostenrijkse bewindvoerders. Tussen 1477 en 1794 zijn onze gewesten steeds bestuurd geweest door vorsten, die afstamden van het geslacht van de Habsburgers. Die drie eeuwen beleid zijn op tal van gebieden vruchtbaar gebleken. Misschien verrassend voor velen, maar de Gouden Eeuw van Antwerpen is mee te danken aan Maximiliaan van Oostenrijk! Bijna een ganse eeuw werden we ook vanuit Wenen bestuurd. De rococo-cultuur van die 18de eeuw heeft voor ons dan ook een Oostenrijkse bijsmaak, met de muziek van Mozart en elegante mode met strikjes in het haar.

Dat verfijnde hofleven gaat verder in de 19de eeuw en het is vooral de romantiek van die tijd die ons clichébeeld van Oostenrijk bepaalt, met voorop de verfilming van ‘Sissi, de keizerin’ en de Weense walsmuziek. Een sprookjesachtige sfeer waar we trouwens bij het begin van het nieuwe jaar graag even in opgaan dankzij de befaamde ‘Nieuwjaarsconcerten uit Wenen’.

Maar Oostenrijk is toch nog iets ruimer dan de keizerlijke balzalen. De Oostenrijkse bergen, ook zonder parelwit sneeuwtapijt, lokken om te wandelen en de winter maakt er een ideale vakantiebestemming van om te skiën.

De natuur en de cultuur van Oostenrijk vinden mekaar in de wereldvermaarde ’The Sound of Music’. In die berglucht en de tradities van muziek, dans, cultuur en in die typische Gemütlichkeit zoekt bij ons de Vriendenkring Austria-Freunde zijn Freude.

Graag hadden we u een volwaardig wandelparcours ‘Oostenrijk in Antwerpen’ aangeboden, maar daarvoor zijn de fysieke sporen misschien iets te beperkt. Toch zetten we hier graag de verrassende verhalen die ons in Antwerpen met Oostenrijk verbinden, voor u op een rijtje. Naast de geschiedenis bieden we u ook wat sfeer, zo het kan. Een Wiener Café is er momenteel – helaas – niet meer, maar misschien dat we u toch kunnen aangeven waar u voor ‘eine Sachertorte‘ terecht kan. Ook voor wie de Gemütlichkeit thuis vorm will geven, hebben we een leuk adres.

het TOPA-team

Handleiding

Deze wandeling wordt u aangeboden als: