Antwerpen, Kerken en Toerisme
Toerismepastoraal, Bisdom Antwerpen (TOPA vzw)

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Rondleidingen

De rondleidingen worden verzorgd door de gidsen van de Onthaalgroep van TOPA (TOerismePAstoraal), onder het motto:

‘Kunst zien: meer dan één ogen-blik’.

voor individuele bezoekers (gratis)

Gidsen beschikbaar in zes talen: NL FR DE EN IT ES.
Dagen en uren afhankelijk van de beschikbaarheid van de gidsen.

Kalender van de rondleidingen
Groen=JAGrijs=NEENRood=geen bezoek

AANDACHT: Op zaterdag start de rondleiding om 14 uur! 

Voor groepen:

De gespecialiseerde onthaalgidsen van TOPA willen graag – zo mogelijk – inspelen op specifieke belangstellingspunten van uw groep. Ook mogelijk nà het normale sluitingsuur. Een groep telt maximaal 20 personen per gids.

Reservatie: graag drie weken op voorhand
Prijs: zie bij elk aanbod – Gids €95,00
Info Kathedraal
tel. +32 (0)3 213 99 51
e-mail info@dekathedraal.be  

Het aanbod voor groepen in de Kathedraal

Op ontdekking in de kathedraal

Al eeuwen verwelkomt de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal bezoekers uit alle hoeken van de wereld. De grootste kathedraal van de Lage Landen is niet alleen een grootse schatkamer maar herbergt ook een levende kerkgemeenschap. Graag begeleiden wij u op uw zoektocht langs P.P. Rubens en tientallen minder bekende kunstenaars. die hun meesterwerken hebben gecreëerd voor mensen die zich thuis voelen in dit Huis van God.

Laat u verrassen door de schoonheid en krachtige verhalen die het verbergt. Veel is niet wat het lijkt…

Tijd: 1u30 à 2u00
Prijs: € 10,00 – inwoners provincie Antwerpen: gratis

Van grote tuin tot kleine toren

Een tuin 5 meter boven de begane grond èn in hartje Antwerpen… Lang was dit een goed bewaard geheim. Hoe komt die daar en wat is het verband tussen deze tuin en de onafgewerkte toren van de Kathedraal? Vanop deze toren ziet u Antwerpen zoals u de stad en de Schelde nog nooit zag. U maakt ook kennis met een aantal verborgen plekken “achter de schermen” en bewondert het eeuwenoude vakmanschap van daktimmerlieden en gewelven- en torenbouwers.

Tijd: 2u00
Prijs: € 15,00

Onder en boven de gewelven

De gewelven van de Kathedraal vormen al eeuwen een stenen tent waaronder tal van kunstwerken beschutting vinden. We verkennen met u enkele topstukken en nemen u mee naar de zolder van het middenschip. Onder de eeuwenoude balken oogt het gewelf nog spectaculairder. We beklimmen de “kleine toren” (die minder klein is dan u zou denken), zien een unieke eeuwenoude tredkraan en genieten van een spectaculair uitzicht over de stad en haar stroom.

Tijd: 2u00
Prijs: € 15,00

Beeldschoon in 3D
(van Maaslandse Madonna tot Fabre, van De Vrouw die het Kind Draagt tot De Man die het Kruis Draagt)

Houtsnijders, beeldhouwers en bronsgieters… Al sinds de Middeleeuwen confronteren ze ons met hun driedimensionale kunstwerken: vertederend, verbluffend, confronterend, intrigerend, nooit vrijblijvend. Eik en steen komen tot leven. Hoe kil ook het marmer, het laat u niet koud. Misschien weerkaatst het gepolierde brons zelfs een stukje van uzelf.

Tijd: 1u30 à 2u00
Prijs: € 10,00 – inwoners provincie Antwerpen: gratis

Geen bakske vol met stro

In het evangelie is geen sprake van stro in de kribbe – enkel van het Kind. Waarom leggen kunstenaars het op korenaren, waarvan ook geen sprake in de Bijbel? In de donkere tijd voor Kerstmis laten we licht schijnen op het aloude kerstverhaal en hoe Bijbelse, apocriefe en eigentijdse elementen werden gekneed tot schitterende schilderijen, houtsnijwerk en glasramen in de Kathedraal.

Tijd: 1u30 à 2u00
Prijs: € 10,00 – inwoners provincie Antwerpen: gratis

Sint-Valentijnswandeling

De Kathedraal – niets menselijks is haar vreemd. Zeker de liefde niet! Passioneel, mystiek, betaald, ongelijk,… En wat dacht u van een date op het kerkhof?  Deze kerk verbergt immers ook heel wat verhalen over verliefdheid en (on)trouw. Wie goed kijkt, ontdekt een uitgebreid aantal liefdessymbolen en huwelijksgebruiken. Een ideale verkenning van de Kathedraal in de periode rond 14 februari.

Tijd: 1u30 à 2u00
Prijs: Prijs: € 10,00 – inwoners provincie Antwerpen: gratis

Uit de stellingen

Na vijftig jaar restauratie kan de Kathedraal eindelijk weer vrij ademen. Met welke technieken behandelt men een zieke dame van 500? Wat werd door de restauratie vernield en wat werd gered? Wat kwam aan het licht en wat blijft (voorlopig) verborgen? Ook de kathedraaltuin onthult zijn schatten.

Tijd: 2u00
Prijs: € 15,00

Op de algemene pagina RONDLEIDINGEN staan ook nog twee rondleidingen die meerdere kerken aandoen.

Scholen kijken best ook op de specifieke pagina AANBOD voor SCHOLEN.