Antwerpen, Kerken en Toerisme
Toerismepastoraal, Bisdom Antwerpen (TOPA vzw)

Monumentale kerken in Antwerpen

De rede van Antwerpen in de Oostenrijkse Tijd

Elke kerk nodigt u uit om op verkenning te gaan.
Wees ervan overtuigd: je zult meer dan eens verbaasd staan!

U kan op deze website terecht zowel voor een korte kennismaking of een uitvoerige beschrijving, als voor cultureel-wetenschappelijke duiding. Kies zelf:

  • Kiest u voor een korte kennismaking? Een smaakmaker helpt u op pad te gaan. Voor de vijf toeristische kerken zijn deze beschrijvingen ter beschikking in meerdere talen. Zie de TOPA-website in de betreffende taal.
  • Kiest u ervoor om intenser te genieten van de kunstschatten in onze kerken? Dan vindt u beslist uw gading in de uitvoerige beschrijving. U zal zich verbazen over de verhalende beeldvoorstellingen en de verborgen symboliek maar evenzeer over hun bewogen geschiedenis en hoe het kunstwerk verweven is met het eigentijdse sociaal-culturele leven.
  • Het derde niveau is het dynamisch wetenschappelijke forum, waar vakkundigen terecht kunnen voor het voetnotenapparaat en voor de belangrijkste discussiepunten per kunstwerk. (nog in ontwikkeling).

De vijf toeristische kerken van Antwerpen-Centrum

In het historisch centrum van Antwerpen vormen vijf bekende monumentale kerken even zo veel belangrijke toeristische trekpleisters.
Informatie over deze bezienswaardige kerken kan u via onderstaande tegels vinden.

Deze vijf kerken hebben een apart samenwerkingsverband opgestart, inclusief een gezamenlijke website.

Alle andere kerken van Antwerpen

Naast de vijf bekende toeristische kerken in het centrum van de stad, kunt u zowel in de kernstad, als in de Antwerpse districten nog tal van andere kunsthistorisch belangrijke kerken bezoeken.

Hoewel ze niet alle echt op loopafstand van de Scheldekaaien staan, zijn ze toch alle vlot bereikbaar. Net als de ‘grote vijf’, zijn ze beladen met geschiedenis en kunsthistorisch belang. Ieder heeft een eigen karakter. Elk van deze religieuze monumenten nodigt u uit om op verkenning te gaan.

Informatie over deze kerken in Antwerpen kan u via onderstaande tegels vinden.

De andere kerken in district Antwerpen

De kerken in de overige districten van de stad.

Wilrijk, Sint-Bavokerk

Wilrijk, Sint-Bavokerk

Wordt nog aangevuld...

Naast vele kerken zijn er in Antwerpen ook enkele opmerkelijke kapellen.