Antwerpen, Kerken en Toerisme
Toerismepastoraal, Bisdom Antwerpen (TOPA vzw)

Op reis in eigen stad

Een dagje SPANJE in Antwerpen

U aangeboden door Toerismepastoraal Bisdom Antwerpen vzw.

Een zonnige stadswandeling met Spaanse bril
Sol y Sombra

De reden dat we als toerist aangetrokken worden door Spanje is dikwijls het leventje in de zon, maar wellicht in een feestelijker vakantieoord dan onze Playa de Santa Ana.

Als cultuurminnaar ben je misschien goed vertrouwd met de Spaanse steden of het binnenland, hun geschiedenis en rijke cultuur. Of je bent er nieuwsgierig naar te vernemen wat wij, in de historisch Spaanse Nederlanden, gemeen hebben met het mediterrane leven?

In deze stadswandeling gaan we in Antwerpen op zoek naar Spaanse sporen, voor de hand liggende en andere. Sommige zijn ondergronds verdwenen, zoals het Spaans kasteel (de Citadel) en de Spaanse wallen, andere klinken nog door in de taal, zoals onze geliefde bijnaam ‘sinjoren’.

De kronkelende wandelwijzer (camino) helpt je op weg en trekt enkele rode draden door het stadsweefsel en tussen de Lage landen en het Iberisch schiereiland.

Rubens kruist enkele keren ons pad, net zoals onze vorst Karel V en prins Filips (later de IIe). Hun Spaanse tijdgenoot schreef “Het schatrijke en dichtbevolkte Antwerpen, dat men met recht en reden wereldstad mag noemen, omdat men daar alles ziet samenkomen dat God geschapen heeft en in zo’n overvloed dat alle steden en volkeren van de christenheid en zelfs van daarbuiten er zich komen bevoorraden.” (Juan Cristóbal Calvete de Estrella, secretaris van de prins, 1552).

Het echt hedendaagse wordt nochtans niet vergeten en de schaduwkant van onze gemeenschappelijke geschiedenis gaan we niet uit de weg.

Her en der geven we je Spaanse woorden mee zoals je die op een stadsplan te lezen krijgt (in schuine druk).

Wegens verbouwingswerken kom je ook wel bouwstellingen tegen!

Alle thema’s samen kunnen gemakkelijk een dag vullen; wil je een museum of kerk binnengaan, controleer dan apart de openingsuren en de beschermingsmaatregelen tegen het coronavirus.

Na elke bezienswaardigheid geven we het meest interessante parcours (camino) aan naar het volgende punt.

Camino: gesuggereerd vertrekpunt: Gillisplaats (op het Zuid), aan de Waterpoort

het TOPA-team

Handleiding

Deze wandeling wordt u aangeboden als: