Antwerpen, Kerken en Toerisme
Toerismepastoraal, Bisdom Antwerpen (TOPA vzw)

Op reis in eigen stad

Een dagje NEDERLAND in Antwerpen

Zuiderterras, Gedenkplaat Minerva

De Minerva gedenkplaat
Een Minerva
Een Minerva van dichtbij
Het Minerva kenteken

Deze gedenkplaat voor het automerk Minerva staat in het gezichtsveld van het standbeeld van Minerva, de Romeinse godin van strijd en wijsheid, maar ook de beschermster van steden, kunsten en wetenschap. Ze werd hier geplaatst in 2016, om te vermijden dat deze Minerva(-auto) in de nevelen van de tijd zou verdwijnen.

Minerva is hoe dan ook een begrip in Antwerpen en voor iedereen met liefde voor (oude) auto’s. In de jaren 1920 was Minerva het meest prestigieuze automerk ter wereld: alle groten der aarden lieten zich in zo’n luxeautomobiel rondrijden! De eerlijkheid gebiedt ons echter toe te geven dat Minerva een Nederlands verhaal is!

In 1895 verhuisde Sylvain de Jong uit Amsterdam en startte in Antwerpen een bedrijf dat prestigieuze voertuigen produceerde: fietsen! Toen de fiets almaar populairder werd, kon meer prestige gewonnen worden door er motorfietsen van te maken. En dat gebeurde vanaf 1900, o.a. dankzij de inbreng van een legendarische Antwerpenaar: Jan Olieslagers. Vanaf 1904 begon Minerva ook auto’s te bouwen: echte luxevoertuigen! In 1911 was Minerva de grootste fabriek van België met 1.100 arbeiders. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de productie stil, de fabriek werd leeggeroofd en heel wat jonge arbeiders waren soldaat. Een aantal van hen sneuvelde en om hen te herdenken, werd in de fabriek aan de Karel Oomsstraat een gedenksteen geplaatst, die later werd overgebracht naar de Rodestraat en tegen de zijgevel van de nijverheidsschool op de Paardenmarkt werd geplaatst. Op deze wandeling komt u in de buurt en kunt u er eventueel een ommetje naar maken.

De gloriejaren van Minerva waren de jaren 1920, toen dit automerk een reputatie had die enkel te vergelijken is met die van Rolls Royce. Het exemplaar op de gedenkplaat herinnert ons aan die jaren.

In 1928 overleed Sylvain de Jong en het jaar daarop zorgde de beurscrash in Wall Street voor de genadeslag.