Antwerpen, Kerken en Toerisme
Toerismepastoraal, Bisdom Antwerpen (TOPA vzw)

Op reis in eigen stad

Een dagje FRANCE in Antwerpen

‘Place de Meir’

Zicht op de Meir ca. 1650 - Erasmus de Bie

De straat telt ook een aantal bekende hotels, zoals Au Grand Laboureur’ (rechts van de Twaalfmaandenstraat). De stichter daarvan, in de 17de eeuw, is de Fransman Charles Laboureur, uit Toulouse-Pontoise.

Hotel Van Susteren, nu Koninklijk Paleis

Meir 85, Osterriethhuis: Franse rococo à peu près

Eerst was het bedoeld als het woonhuis van rijke patriciërs, daarna diende het als zetel van diverse banken: Bank van Parijs en de Nederlanden, vervolgens Belfius. Het pand kende diverse eigenaars. Gelukkig respecteerde iedereen de ziel van dit 18de-eeuwse ‘hotel’ van Jan Pieter II Van Baurscheit, dat door zijn verfijnde afwerking sterk aanleunt bij de Franse rococo.

De recentste eigenaar, projectontwikkelaar Athelea, restaureerde het huis en herbestemde het tot winkels, kantoren en een woning.

Tijdens het Ancien Régime zijn Franse reizigers verrukt over de lengte en de breedte van de straat. Ook de gebouwen vinden ze prachtig. Sander vergelijkt in 1776 de Meir met ‘La Place Royale’ te Parijs.

Meir - Hotel 'Au Grand Laboureur'

Meir 50 , het ‘Hotel Van Susteren’, later ‘Koninklijk Paleis’

In 1812 wordt dit 18de-eeuwse ‘hotel’ keizerlijk bezit. Napoleon wil immers in zijn havenstad een eigen residentie bezitten, al heeft hij er waarschijnlijk zelf nooit verbleven. Zijn architect verbouwt het pand tot ‘Quartier Impérial d’Anvers’. Uit Parijs komen de beste decorateurs en architecten over, om het hotel aan de smaak van de keizer aan te passen. De slaapkamers hebben hun oorspronkelijk karakter weten te bewaren, Empiremeubels incluis. Maar tot groot verdriet van de anekdotejagers hebben Napoleon en zijn gade de bedden dus nooit gebruikt…

Osterriethhuis