Antwerpen, Kerken en Toerisme
Toerismepastoraal, Bisdom Antwerpen (TOPA vzw)

Op reis in eigen stad

Een dagje FRANCE in Antwerpen

Meditatie

Pastoor Visschersplein

Op een onopvallend plekje, verscholen tussen groen loof, vlak vóór de Sint-Andrieskerk, zit een naakte dame peinzend te mijmeren. Ze luistert naar de naam Meditatie en is een werk, uit 1947, van Raymond Martin. Deze Parijse kunstenaar (1910-Cachan, 1992) was een trouwe leerling van Robert Wlérick. Hij werd in 1950 leraar aan de École des Arts Décoratifs van zijn vaderstad.

Samen met zijn leermeester kreeg hij in 1938 de officiële opdracht een ruiterstandbeeld van maarschalk Foch te creëren. WO II veroorzaakt een onderbreking in het proces. Bovendien overlijdt Wlérick (1944), zodat Martin het werk alleen moet verderzetten. Uiteindelijk wordt dit monument voor Frankrijks beroemdste militair van WO I pas in 1951 ingehuldigd op zijn huidige locatie, de Parijse ‘Place du Trocadéro’. Martin kreeg later nog diverse staatsopdrachten, onder meer voor een monument voor generaal Mangin (1950) en voor generaal Leclerc (1965-1969).

Uit zijn Antwerps werk Méditation blijkt dat de beeldhouwer ook de invloed van de beroemde Auguste Rodin onderging. Wlérick had in 1933 voor het monument van Victor Bérard in het lyceum van Morez een soortgelijk beeld gemaakt: La Pensée. En al volgde Martin zijn leermeester qua compositie, wat de stijl betreft is zijn werk veel natuurlijker, sensueler, gevoeliger en serener.

Van Méditation bestaan meerdere exemplaren.