Op reis in eigen stad
Een dagje ÖSTERREICH in Antwerpen
Bourlaschouwburg
Komedieplaats
Meer dan Mozart
Op de plaats van het Tapissierspand bouwt stadsarchitect Pierre Bruno Bourla in 1827 het Théâtre Français (later ‘Royal’. In de ronde nissen bovenaan in de gevel prijken natuurstenen borstbeelden van toneelschrijvers en componisten (beeldhouwers Karel Geerts en Frans Govaerts). Wolfgang Amadeus Mozart is natuurlijk ook van de partij (de vierde van links). Niet dat het historisch verband houdt met deze plek want Mozarts concert te Antwerpen in 1766 had immers niet hier in het voormalige tapissierspand plaats, maar in de handelsbeurs (zie Twaalfmaandenstraat).
Wanneer in een of andere Antwerpse kerk of concertzaal klassieke muziek geprogrammeerd staat, is de kans groot dat er vruchten van Oostenrijkse beroemdheden bij zijn, zowel de vaste waarden: Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn en Gustav Mahler, als werken uit het lichtere operetterepertoire van Franz Léhar, Leo Fall en Robert Stolz.
Einde 19de – begin 20ste eeuw zijn belangrijke ‘Oostenrijkse’ musici en dirigenten in Antwerpen te gast zoals Hans Richter, Gustav Mahler en Felix Weingartner. De beroemde Herbert von Karajan (° Salzburg 1908 – Anif/Salzburg 1989) komt in Antwerpen in de jaren 1950 o.m. de Cofena-concerten leiden.
Sinds haar oprichting 40 jaar geleden biedt de ‘Internationale Robert Stolzclub België’ jaarlijks een opmerkelijk operettenprogramma aan: ‘Grüsse aus Wien’, sinds 1995 in de Singel.
Wie minder actief deelneemt aan het Antwerpse muziekleven, kan jaarlijks op nieuwjaarsdag tijdens het middagconcert uit Wenen via radio of televisie zijn hartje ophalen aan de heerlijke Wienerwalsen van Johann en Joseph Strauss.