Antwerpen, Kerken en Toerisme
Toerismepastoraal, Bisdom Antwerpen (TOPA vzw)

Kerstwandeling in Antwerpen

Grote Markt: een sprookjesachtig decor in kerstverlichting

Antwerpen Grote Markt, kerstverlichting

Alles is tweepolig in het leven: yin/yang, voor/achter, hoog/laag, links/rechts, dik/dun, licht en donker.

Elke eigenschap roept een tegengestelde op en komt dankzij dit contrast beter tot zijn recht komt. Het ene extreem relativeert en mildert het andere.

’s Zomers zoeken we de verkwikkende schaduw op. Op lange, donkere, winterdagen daarentegen snakt de mens dan weer naar licht van warmte. Vandaar de universele symboliek van ‘licht in de duisternis’, en de duizenden lichtjes in de dennenboom geven ons een warm gevoel.

Antwerpen Grote Markt, kerstboom

Zo is de altijd groene spar op deze Grote markt een symbool van hoop, want dit groen in wintertijd doet ons verlangend uitkijken naar het lentegroen. Daarom is voor vele culturen en religies de donkerste periode van de wintertijd de reden om het feest van het licht te vieren, voor de christenen de geboorte van Jezus, Licht van de wereld.

Wil je bij deze kerstboom, zingen, laat je dan begeleiden door YouTube:

https://youtu.be/aJTaUqNQkCw (O dennenboom; instrumentaal)

In de evangelies lezen we dat Jezus geboren is in Bethlehem, hoewel Maria en Jozef in Nazareth woonden. ‘In die dagen’ besloot keizer Augustus tot een volkstelling waarbij iedere inwoner – lees: belastingplichtige ‑zich in zijn stad moest laten inschrijven.

Bij de dienst Bevolking eertijds op dit stadhuis houden ze ook alle gegevens van de inwoners bij en krijg je bij de geboorte je rijksregisternummer.

Omdat het begint met je geboortedatum, zou je je kunnen inbeelden dat het nummer van Jezus, een eerstgeborene ‘00.12.25.001.12’ zou zijn (nonsens natuurlijk, er was nog geen christelijke jaartelling …, noch een burgerlijke stand. Die werd pas onder Frans Revolutionair Bewind in 1796 ingevoerd.