Sleutel tot de Sint-Jacobskerk te Antwerpen.
Kapellen van broederschappen en ambachten
De Sint-Rochuspanelen in de voormalige doopkapel (K)
Zeker sinds de Beeldenstorm en tot de bouw van de huidige doopkapel was de laatste zijkapel van de zuidbeuk in dienst als doopkapel. Door de inrichting van de huidige doopkapel werd deze ruimte onnuttig voor het grote publiek. Een ideale plek, zo blijkt, voor de reconstructie van het vroegere Sint-Rochusretabel. Na de restauratie door KIKIRPA (2008-2010) werden de panelen in deze oude doopkapel spijtig genoeg niet opgesteld als altaartafel, maar werden ze gesplitst. Van de wondermooie grisailles wordt niets getoond.
Rochus wordt gevierd op de 16de augustus. Geboorte- en sterfdatum zijn onbekend.
Wie kennis wil maken met het levensverhaal van deze bedevaarder Sint-Rochus, kan terecht bij de reeks van de 12 Sint-Rochuspanelen (gedateerd 1517), waarvan het auteurschap zeer betwist is. Meer en meer denkt men aan het atelier van Hendrik van Wueluwe, die door sommigen geïdentificeerd werd met de Meester van Frankfurt.
Van het heiligenleven van Rochus bestaan verschillende versies. Naar het verhaal dat de schilder gebruikte, verliep zijn levenswandel als volgt:
De hiernavolgende foto’s zijn allen © KIK-IRPA, Brussel (België)
Waar de begrafenisstoet de stad nadert rijst een statige toren op: een dubbelganger van de O.-L.- Vrouwetoren, weliswaar met 8 pinakels i.p.v. 4, rondom de achthoekige trommel. Een toekomstbeeld van hoe de toren van Sint-Jacob er moest gaan uitzien?
Weer staat er op een zuil de datum “1517”.
Op de achterzijde van de 6 buitenste luiken schilderde de kunstenaar zes heiligen die buiten Jacobus alle in verband staan met de pest of ziekten: O.-L.-Vrouw, Rochus, Hiëronymus, Genoveva en Adrianus. Jacobus is de pelgrimsheilige bij uitstek en patroonheilige van de kerk.
Sint-Rochus in Sint-Jacob te Antwerpen
Bovenstaande link geeft toegang tot een werkstuk over deze panelen in 2011 opgesteld door Mimi Van der Velden, TOPA-gids.