Antuérpia, Igrejas e Turismo
Pastoral do Turismo, Diocese de Antuérpia (TOPA vzw)

Groepsrondleidingen

Een kerk als groep bezoeken kan op velerlei wijze:

  • Kiest u voor het avontuur dan gaat u alleen of in kleinere groep op eigen kracht de kerk verkennen, met de flyer aan de ingang als kompas of gewapend met een gedegen kunstgids (zie Publicaties).
  • Als groep met een eigen gids.
  • Maar wil u door de bomen het bos nog zien en intenser van de schoonheid genieten, dan kan u ingaan op ons aanbod van groepsrondleidingen. Een TOPA-gids neemt u mee op ontdekking. Zo zal u vaak tot uw eigen verrassing veel méér zien … dan wat u op het eerste gezicht te zien kreeg.
    • Een groep bestaat normaal gezien uit maximaal 20 bezoekers, uitzonderlijk kan dat tot 25.

.
De concrete mogelijkheden in de Antwerpse kerken vindt u via de volgende verwijzingen:

De vijf kerken in Antwerpen-Centrum

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal In de kathedraal heeft TOPA een aangepast aanbod voor scholen.

Sint-Andrieskerk In de Sint-Andrieskerk heeft TOPA een aangepast aanbod voor scholen.

Sint-Carolus Borromeuskerk

Sint-Jacobskerk

Sint-Pauluskerk

“Toeren tussen Torens”:
Op stap van de ene kerk naar een andere

Deze wandelingen zijn afhankelijk van de toegangsuren van de betrokken kerken, wisselend van seizoen tot seizoen, en van de erediensten.

Voor al deze wandelingen geldt:
Gids: € 95,00
Reservatie: 3 weken op voorhand via info@dekathedraal.be of +32 (0)3 213 99 51

De top van de Antwerpse schilderkunst

Dankzij het Topstukkendecreet zal de top van de Antwerpse barokschilderkunst ons grondgebied nooit verlaten. Sta oog in oog met tweeëntwintig beschermde Antwerpse meesterwerken in drie monumentale kerken: Sint-Paulus, Kathedraal en Sint-Jacob. Ontdek wie naast Rubens, Van Dyck en Jordaens nog onze bescherming en bewondering verdienen.

Tijd: 1u30 à 2u00
Inkom: € 10,00 – inwoners provincie Antwerpen, gratis

Waar de ster bleef stille staan

In de kersttijd wijst een enorme ster op de toren van Sint-Andries de weg… Daar trekken we heen, niet vanuit het Oosten maar vanuit het Noorden… We vertrekken immers in de Sint-Pauluskerk, bezoeken de Sint-Carolus-Borromeuskerk en de Kathedraal om aan te komen bij de bijzondere kerststal in Sint-Andries. We zien hoe kunstenaars vorm hebben gegeven aan het oeroude kerstverhaal en verborgen schatten tevoorschijn toveren: meer dan goud, wierook en mirre.

Tijd: 1u30 à 2u00 – in de periode 15/12 – 06/01
Inkom: € 10,00 – inwoners provincie Antwerpen, gratis;

Het aanbod voor groepen in de Kathedraal

Op ontdekking in de kathedraal

Al eeuwen verwelkomt de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal bezoekers uit alle hoeken van de wereld. De grootste kathedraal van de Lage Landen is niet alleen een grootse schatkamer maar herbergt ook een levende kerkgemeenschap. Graag begeleiden wij u op uw zoektocht langs P.P. Rubens en tientallen minder bekende kunstenaars. die hun meesterwerken hebben gecreëerd voor mensen die zich thuis voelen in dit Huis van God.

Laat u verrassen door de schoonheid en krachtige verhalen die het verbergt. Veel is niet wat het lijkt…

Tijd: 1u30 à 2u00
Inkom: € 10,00 – inwoners provincie Antwerpen: gratis

Van grote tuin tot kleine toren

Een tuin 5 meter boven de begane grond èn in hartje Antwerpen… Lang was dit een goed bewaard geheim. Hoe komt die daar en wat is het verband tussen deze tuin en de onafgewerkte toren van de Kathedraal? Vanop deze toren ziet u Antwerpen zoals u de stad en de Schelde nog nooit zag. U maakt ook kennis met een aantal verborgen plekken “achter de schermen” en bewondert het eeuwenoude vakmanschap van daktimmerlieden en gewelven- en torenbouwers.

Tijd: 2u00
Inkom: € 15,00

Onder en boven de gewelven

De gewelven van de Kathedraal vormen al eeuwen een stenen tent waaronder tal van kunstwerken beschutting vinden. We verkennen met u enkele topstukken en nemen u mee naar de zolder van het middenschip. Onder de eeuwenoude balken oogt het gewelf nog spectaculairder. We beklimmen de “kleine toren” (die minder klein is dan u zou denken), zien een unieke eeuwenoude tredkraan en genieten van een spectaculair uitzicht over de stad en haar stroom.

Tijd: 2u00
Inkom: € 15,00

Beeldschoon in 3D

(van Maaslandse Madonna tot Fabre, van De Vrouw die het Kind Draagt tot De Man die het Kruis Draagt)

Houtsnijders, beeldhouwers en bronsgieters… Al sinds de Middeleeuwen confronteren ze ons met hun driedimensionale kunstwerken: vertederend, verbluffend, confronterend, intrigerend, nooit vrijblijvend. Eik en steen komen tot leven. Hoe kil ook het marmer, het laat u niet koud. Misschien weerkaatst het gepolierde brons zelfs een stukje van uzelf.

Tijd: 1u30 à 2u00
Inkom: € 10,00 – inwoners provincie Antwerpen: gratis

Geen bakske vol met stro

In het evangelie is geen sprake van stro in de kribbe – enkel van het Kind. Waarom leggen kunstenaars het op korenaren, waarvan ook geen sprake in de Bijbel? In de donkere tijd voor Kerstmis laten we licht schijnen op het aloude kerstverhaal en hoe Bijbelse, apocriefe en eigentijdse elementen werden gekneed tot schitterende schilderijen, houtsnijwerk en glasramen in de Kathedraal.

Tijd: 1u30 à 2u00
Inkom: € 10,00 – inwoners provincie Antwerpen: gratis

Sint-Valentijnswandeling

De Kathedraal – niets menselijks is haar vreemd. Zeker de liefde niet! Passioneel, mystiek, betaald, ongelijk,… En wat dacht u van een date op het kerkhof?  Deze kerk verbergt immers ook heel wat verhalen over verliefdheid en (on)trouw. Wie goed kijkt, ontdekt een uitgebreid aantal liefdessymbolen en huwelijksgebruiken. Een ideale verkenning van de Kathedraal in de periode rond 14 februari.

Tijd: 1u30 à 2u00
Inkom: Prijs: € 10,00 – inwoners provincie Antwerpen: gratis

Uit de stellingen

Na vijftig jaar restauratie kan de Kathedraal eindelijk weer vrij ademen. Met welke technieken behandelt men een zieke dame van 500? Wat werd door de restauratie vernield en wat werd gered? Wat kwam aan het licht en wat blijft (voorlopig) verborgen? Ook de kathedraaltuin onthult zijn schatten.

Tijd: 2u00
Inkom: € 15,00

Naar aanleiding van het culturele stadsfestival “Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert” heeft vzw Monumentale Kerken Antwerpen in samenwerking met Toerismepastoraal Antwerpen een aantal activiteiten ontwikkeld om Peter Paul Rubens (1577-1640) en het barokke erfgoed te (her)ontdekken. Een aantal activiteiten waaronder een wandeling ‘Rubens achterna’ versterken sindsdien het permanent aanbod in de vijf monumentale kerken. Alle details zijn te vinden op de website van MKA.