Antwerpen, Kerken en Toerisme
Toerismepastoraal, Bisdom Antwerpen (TOPA vzw)

Op reis in eigen stad

Een dagje РОССИЯ in Antwerpen

Koninklijke Vlaamse Opera

Frankrijklei

Vooral in de eerste helft van de twintigste eeuw was de Russische muziek en het Russische ballet hier bijzonder populair. Ik bespaar u de namen van alle toen beroemde muzikanten, zangers en zangeressen, dansers en danseressen die hier hebben opgetreden en waarvoor men blijkbaar storm liep.

We vermelden wél het groot galaconcert met Russische artiesten in 1922 ten voordele van hongerlijdende kinderen in Rusland. In het KVO-balletgenootschap dat een jaar later werd opgericht, dansten in het interbellum meer dan tien Russische emigranten. Twee van hen, Sonia Korty (1923-‘29) en Kanski Katsjoerovski(1932-’34 en 1958-’62) werkten hier als balletmeesters en bepaalden in grote mate de choreografische tradities van de Vlaamse Opera. Op deze scène verschenen voor en na Wereldoorlog I bekende Russische zangers en zangeressen, eerst emigranten, daarna ook artiesten uit de Sovjetunie. Sinds 1933 trad de bariton Georgi Joerenev jarenlang aan de KVO op als gastsolist in vele opera’s.

Ballets Russes (August Macke, 1912, Kunsthalle Bremen)

Toch kent u mogelijk Sergej Prokofjev van het muzikale sprookje Peter en de Wolf. Hij was ook een begenadigd pianist en heeft hier in de jaren ’20 en ’30 verschillende concerten gegeven. Igor Stravinski kwam hier een orkest dirigeren.

Het meeste succes hadden de zgn. Ballets Russes. Dit was een spectaculair en vernieuwend balletensemble geleid door Sergej Djagilev. Hij was zelf geen choreograaf maar wist wel zeer goede dansers en danseressen aan te trekken, zoals Anna Pavlova en Vatslav Nijinski.