Antwerpen, Kerken en Toerisme
Toerismepastoraal, Bisdom Antwerpen (TOPA vzw)

Op reis in eigen stad

Een dagje РОССИЯ in Antwerpen

Rubenshuis

Wapper

Ook in Rusland beschouwt men Rubens als een toonaangevende schilder. De catalogus van de Hermitage in Sint-Petersburg telt 130 werken van Rubens: zowel schilderijen als tekeningen, van Rubens zelf of van zijn atelier.

In de Hermitage zien we de verhouding Zuidelijke – Noordelijke Nederlanden in het voordeel van deze laatste. Ze hebben er namelijk 408 werken van Rembrandt, al gaat het dan haast uitsluitend om etsen (en meermaals met verscheidene exemplaren en zeker ook verschillende staten). Hij etaleerde zich nu eenmaal als een ijverige etser.

Het wereldvermaarde museum telt 21 olieverfschilderijen van Rembrandt tegenover 42 van Rubens (waaronder ongeveer de helft olieverfschetsen…), naast nog veel werk van zijn atelier en zijn “school” (al blijft het vraag wat men met dit laatste precies wil bedoelen).

Enkele jaren geleden was er in het bijhuis van de Hermitage in Amsterdam trouwens een grote tentoonstelling met werken van Rubens, van Dyck en Jordaens (en aanverwanten). Van 17 september 2011 tot 16 maart 2012 ging in het Hermitagemuseum aan de Amstel een prachtige tentoonstelling door onder de titel ‘Rubens, Van Dyck en Jordaens – Vlaamse meesters uit de Hermitage van Sint-Petersburg’. Deze tentoonstelling richtte zich op de Vlaamse kunst van de zeventiende eeuw: een overzicht van 75 schilderijen en 20 tekeningen, waaronder talrijke meesterstukken van de groten uit de Antwerpse School en werken van bekende tijdgenoten.

In 2009 opende het beroemde museum van Sint-Petersburg een dependance in een voormalig verpleeghuis aan de Amstel, dat schitterend werd gerestaureerd. Per jaar worden er twee tentoonstellingen georganiseerd.

Zelfportret peter paul Rubens (Rubenshuis)
Zelfportret Antoon Van Dyck (1616/17, Rubenshuis)
Zelfportret Jacob Jordaens (1615)