Antwerpen, Kerken en Toerisme
Toerismepastoraal, Bisdom Antwerpen (TOPA vzw)

Op reis in eigen stad

Een dagje РОССИЯ in Antwerpen

het Poesjkin-Centrum van weleer

Lange Nieuwstraat, Sint-Niklaasplaats 3-4

het bolleke als brug

Sint-Niklaasplaats 3-4, vroeger zetel van het Poesjkin-Centrum

De heilige Nicolaas is in Rusland een gevierd heilige, zo blijkt uit de namen van enkele tsaren. De heilige bisschop van Myra zit op de sokkel midden op deze stemmige binnenplaats. Hij is de patroonheilige van de ‘meerseniers’ of winkeliers. Die hadden hier hun godshuis met kapel – zeg maar – sociale huisvesting voor hun zieke en oude leden.

Sinds 1989 tot 20?? zetelde hier het Poesjkin-Centrum, genoemd naar de grote Russische dichter Aleksandr Poesjkin (1799-1837). Het was een twintigtal jaar de haard van het Russische cultuurleven in Antwerpen. Op de eerste verdieping vonden kunsttentoonstellingen, concerten, filmvoorstellingen en lezingen plaats en verkocht men Russische boeken.

Op het gelijkvloers lag het bekende ‘Grand-Café Poesjkin’. Het meest bezienswaardige daarvan was een schildering over een ganse brede muur, met aan het ene uiteinde Antwerpen, gesymboliseerd door de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, en aan het andere uiteinde de kathedraal van Sint-Petersburg. Op de wijde zee daartussen voer een schip. Een mooiere voorstelling van de hernieuwde vriendschapsband tussen beide havensteden was moeilijk voorstelbaar.

Een bepaalde delegatie is aan die kleurrijke relatie zeker ook niet vreemd. In 1991 bezocht een Antwerpse delegatie, o.l.v. burgemeester Cools Sint-Petersburg. Eén van de deelnemers was Bernard Van den Bogaert, van brouwerij De Koninck. In heel Rusland was geen enkel bier te vinden die naam waardig, alhoewel er in Sint-Petersburg vier brouwerijen waren. De Koninck zette een joint-venture op met één van deze brouwerijen en begon daar degelijk bier te brouwen. Vandaar dat mensen die Rusland (en zeker Sint-Petersburg) bezochten in die tijd volop een variant op het fameuze Bolleke konden drinken.

Ondertussen is de activiteit van De Koninck in Rusland gestopt en heeft ook het Poesjkin-Centrum zijn activiteiten gestaakt. Helaas.