Op reis in eigen stad
Een dagje РОССИЯ in Antwerpen
het Poesjkin-Centrum van weleer
Lange Nieuwstraat, Sint-Niklaasplaats 3-4
het bolleke als brug
De heiligeDit is een titel die de Kerk aan een overledene toekent die bijzonder rechtschapen en gelovig heeft geleefd. In de Rooms-Katholieke en de Orthodoxe Kerk mogen heiligen worden vereerd (niet aanbeden). Een aantal heiligen zijn ook martelaren. Nicolaas is in Rusland een gevierd heilige, zo blijkt uit de namen van enkele tsaren. De heilige bisschopPriester die de leiding heeft van een bisdom. Zie ook aartsbisschop. van Myra zit op de sokkel midden op deze stemmige binnenplaats. Hij is de patroonheilige van de ‘meerseniers’ of winkeliers. Die hadden hier hun godshuis met kapelEen kleine kerk die geen parochiekerk is. Zij kan deel uitmaken van een groter geheel zoals een ziekenhuis, school of godshuis of op zichzelf staan.
Een afgesloten deel van een kerk met een eigen altaar.
– zeg maar – sociale huisvesting voor hun zieke en oude leden.
Sinds 1989 tot 20?? zetelde hier het Poesjkin-Centrum, genoemd naar de grote Russische dichter Aleksandr Poesjkin (1799-1837). Het was een twintigtal jaar de haard van het Russische cultuurleven in Antwerpen. Op de eerste verdieping vonden kunsttentoonstellingen, concerten, filmvoorstellingen en lezingen plaats en verkocht men Russische boeken.
Op het gelijkvloers lag het bekende ‘Grand-Café Poesjkin’. Het meest bezienswaardige daarvan was een schildering over een ganse brede muur, met aan het ene uiteinde Antwerpen, gesymboliseerd door de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, en aan het andere uiteinde de kathedraalDe hoofdkerk van een bisdom, waar de zetel van de bisschop staat. van Sint-Petersburg. Op de wijde zee daartussen voer een schipHet achterste gedeelte van de kerk voorbehouden voor de kerkgangers. Het schip loopt tot aan het dwarsschip.. Een mooiere voorstelling van de hernieuwde vriendschapsband tussen beide havensteden was moeilijk voorstelbaar.
Een bepaalde delegatie is aan die kleurrijke relatie zeker ook niet vreemd. In 1991 bezocht een Antwerpse delegatie, o.l.v. burgemeester Cools Sint-Petersburg. Eén van de deelnemers was Bernard Van den Bogaert, van brouwerij De Koninck. In heel Rusland was geen enkel bier te vinden die naam waardig, alhoewel er in Sint-Petersburg vier brouwerijen waren. De Koninck zette een joint-venture op met één van deze brouwerijen en begon daar degelijk bier te brouwen. Vandaar dat mensen die Rusland (en zeker Sint-Petersburg) bezochten in die tijd volop een variant op het fameuze Bolleke konden drinken.
Ondertussen is de activiteit van De Koninck in Rusland gestopt en heeft ook het Poesjkin-Centrum zijn activiteiten gestaakt. Helaas.