Op reis in eigen stad
Een dagje PORTUGAL in Antwerpen
Sint-Andrieskerk
Waaistraat (namiddag) – Sint-Andriesstraat (voormiddag)
Een koninklijk geschenk vanwege een Portugese prins
Achteraan in de zuidbeuk wordt het indrukwekkend zilveren reliekschrijnEen versierd(e) kist(je) waarin een reliek wordt bewaard. van de 36-Heiligen permanent door engelen getorst. Het geheel dateert uit 1846.
De reliekenEen overblijfsel van het lichaam van een heilige of een (deel van) een voorwerp dat met een heilige, Jezus of Maria in contact is geweest. De allereerste heiligdommen werden gebouwd op graven van heiligen. Om deze heilige aanwezig te brengen in andere kerken en kapellen werden overblijfselen van deze heiligen verspreid. De eerste altaren waren meestal de sarcofagen van de heiligen. Vandaar ook het gebruik om relieken onder de altaarsteen te plaatsen. Relieken worden ook bewaard in reliekschrijnen en eventueel tentoongesteld in reliekhouders. zelf zijn een ‘koninklijk’ geschenk vanwege Don Emmanuel, de prins van Portugal; we schrijven 1633. Via erfenis hoorde een verzameling van 35 relikwieën van heiligen toe aan Antonius van Crato, (Lissabon, 1531 – Parijs, 1595). troonpretendent van Portugal. Zoals gebruikelijk was onder koninklijke hoven werden dergelijke devotiestukken als relatiegeschenken uitgewisseld en zo waren deze in het bezit gekomen van het Portugese vorstenhuis.
Achteraan in de zuidbeuk wordt het indrukwekkend zilveren reliekschrijn van de 36-Heiligen permanent door engelen getorst. Het geheel dateert uit 1846.
De relieken zelf zijn een ‘koninklijk’ geschenk vanwege Don Emmanuel, de prins van Portugal; we schrijven 1633. Via erfenis hoorde een verzameling van 35 relikwieën van heiligen toe aan Antonius van Crato, (Lissabon, 1531 – Parijs, 1595). troonpretendent van Portugal. Zoals gebruikelijk was onder koninklijke hoven werden dergelijke devotiestukken als relatiegeschenken uitgewisseld en zo waren deze in het bezit gekomen van het Portugese vorstenhuis.
Of relieken van heiligen heden ten dage nog zo erg als geschenk zouden geapprecieerd worden, lijkt eerder twijfelachtig. Zelfs katholieken lopen er niet meer zó warm voor. Toch mag dit ‘koninklijk’ geschenk van de prins van Portugal doorgaan voor een mooie dankbare geste voor internationale gastvrijheid !