Op reis in eigen stad
Een dagje FRANCE in Antwerpen
Geboortehuis van Hendrik Conscience
Pompstraat 30
Bij de uitbouw van Antwerpen als marinebasis door Napoleon (zie Bonapartedok) hoort een enorme militaire scheepstimmerwerf. Daar komt het complex van de vroegere Sint-Michielsabdij aan de Kloosterstraat voor in aanmerking. In augustus 1804 begint men er met de aanleg van het arsenaal; kazernes en magazijnen volgen. Volgens het vijfjarenplan van de keizer moeten een 100-tal schepen afgewerkt worden. Daarvoor voorziet hij 3000 man, meestal gevangenen. De meeste Franse militairen die er toezicht op houden, logeren rond de Boeksteeg en de Lepelstraat. Een van hen is een timmerman uit Besançon, Pierre Conscience.
In 1807 neemt hij ontslag bij de Franse marine en huwt met de Kempische Cornelia Balieu. Het koppel komt hier in de Pompstraat wonen, toen nog de ‘Sint-Andriesstraat’ geheten. Hij blijft hier wonen In dit ouderlijke huis wordt op 3 december 1812 hun zoon Henri(cus) geboren die zonder dralen in de parochiekerk van Sint-Andries het doopwater over zich krijgt – en bon Flamand – Hendrik Conscience (1812-1883). Hij zal onze bekendste Vlaamse literator uit de romantische periode worden en tevens de eerste Vlaamse romanschrijver die beroemdheid zal verwerven.: – Jawel, de schrijver van ‘De Vlaamse Leeuw’ is een halfbloed Fransman… Parbleu !
Een andere bekende die omwille van het Franse havenproject naar Antwerpen is overgekomen, is Theodoor Teichmann in 1812. Hij is in Parijs afgestudeerd als ingenieur en houdt hier toezicht op de Franse havenwerken. Van 1845 tot 1862 is hij zelfs gouverneur van Antwerpen. Zijn dochter Constance Teichmann verwerft bekendheid als verpleegster te Saarbrücken tijdens de Frans-Duitse oorlog (1870-1871). In onze stad richt zij het kindergasthuis Louiza-Maria op. Haar naam blijft vereeuwigd in de Teichmannstraat en de Constantia Teichmannplaats.