Op reis in eigen stad
Een dagje ESPAÑA in Antwerpen
Eiermarkt 13-17
Even binnen springen bij Jan de Bilbao
Stadswandelingen ten onzent ‘in het Noorden’ beginnen bij gevels en kijken er niet altijd achter; onze hoge zadeldaken zijn ook perfect om het regenwater af te voeren. In warme zuiderse landen is de gewone huizenbouw afgestemd op verkoeling door schaduw en luchtcirculatie en zit de ware schoonheid aan de patio binnen. Kapitaalkrachtige mensen permitteren zich ook hier een rustige binnenplaats. Daarom gaan we hier toch wat dieper naar binnen.
Hier kon een Spaans handelaar, Jan de Bilbao, je rond 1559 uitnodigen in zijn dubbelhuis ‘den Cleynen en den Grooten Biecorff’. In latere eeuwen werd het meermaals verbouwd en na 1992 smaakvol gerestaureerd. De winkelpanden lopen door en rond de binnenkoer met schaduw onder het groen. In de hoek achteraan zie je een eenvoudig versierd deurpoortje; het is een smaakmakertje voor later in deze wandeling.
Talrijke straatnamen als ‘Eiermarkt’ waren functionele benamingen; je hoefde niet ver te zoeken naar eieren, melk, vee, paarden, ossen, lijnwaad, schoenen, … Vrijdag was kringloopdag op de, wel ja – Vrijdagmarkt. In ons koelere, vochtige klimaat houden we trouwens van markten in openlucht. Het had ermee te maken dat ambachtslieden in één straat of buurt werkten en verse koopwaar volgens zijn aard van buiten de stad naar één plek of plein aangevoerd werd.
Die markten zijn grotendeels vervangen door grootwarenhuizen, en die zijn er genoeg. Maar de typische overdekte markt, met groenten, fruit en andere levensmiddelen, hebben we niet – beter gezegd – niet meer in deze buurt, want het Administratieve centrum aan de Oudaan (Renaat Braem, 1960) en het winkelcomplex hebben de ‘cité’ doen verdwijnen. Dus geen Boqueria of Mercado central, al trachten recente commerciële initiatieven die formule van markthal mét eetgelegenheid wel te introduceren.
Camino: Eiermarkt > Beddenstraat > Schoenmarkt