Antwerpen, Kerken en Toerisme
Toerismepastoraal, Bisdom Antwerpen (TOPA vzw)

Kerstwandeling in Antwerpen

Museum Plantin-Moretus: “Onder leiding van de Ster”

Zoals de volledige naam van het museum luidt, is de drukkerij van Christoffel Plantin, voortgezet door zijn schoonzoon en afstammelingen, Johan Moerentorf of, wat chiquer, Moretus.

Diens zonen dragen de traditionele namen van de ‘Drie koningen’: de oudste Melchior, de middelste Caspar en de jongste Balthasar. Ook in de volgende generaties hanteert men deze voornamen.

Als familieleuze gebruiken ze ‘stella duce’ (onder leiding van de ster), duidend op goddelijke inspiratie die de Wijzen op hun tocht begeleidt.

Zo rekende dit intellectuele centrum van de 16e en 17e eeuwen ook op Gods inspiratie.

Wijsheid is ook nog iets anders dan geleerdheid. Wie veel kennis heeft, mag zich in een quiz meten als de ‘slimste mens’.

Maar weet je té veel, zeker over één specialiteit, dan loert het gevaar van een vakidioot te worden.

De ‘wijze’, man of vrouw, heeft inzicht, weet wat belangrijk is, wat een mens gelukkig maakt, hoe goed en kwaad te onderscheiden, welke keuzes de beste zijn, gelet op doel en gevolgen.

Die ‘ster’ leidt je als de drie Wijzen naar Jezus, die je als geen ander echte levenswijsheid aanbiedt.

In een 18de-eeuwse rococo-interieur van gegoede burgers of aristocraten tref je wel eens een modieuze Napolitaanse kerststal aan met weelderig geklede figuren te midden van een romantische ruïne. Die ruïne staat voor het vervallen koningshuis van Israël waar Jezus als nieuwe (geestelijke) ‘koning’ voor in de plaats komt. Zijn koningschap is evenwel niet van deze wereld; Hij is niet gekomen om gebieden te veroveren, wél om de harten veroveren van alle mensen.