Antwerpen, Kerken en Toerisme
Toerismepastoraal, Bisdom Antwerpen (TOPA vzw)

Kerstwandeling in Antwerpen

Meir, zicht op ‘Moeder en Kind’ tegen de ‘Boerentoren’

(best te zien vanop het begin van de Meir)

Antwerpen – Mariabeeld op de Boerentoren

Aan het begin van de Meir heb je het beste zicht op de grootste en hoogste Madonna van Antwerpen maar ook op de ingrediënten voor een gevulde kersttafel.

Bekend als ‘Boerentoren’ omdat het door de ‘Boerenleenbank’ gebouwd werd, een primeur als stalen constructie, het skelet van een wolkenkrabber, met 87,50 m lange tijd het hoogste torengebouw van Europa.

Van ver springen de strakke lijnen in ‘t oog, maar ‘Art Déco’ is zijn versierde naam waardig. Kijk even naar de reliëfs op de bovenste geleding van de laagbouw: met kippen, kalkoenen, konijnen, koren en alaam presenteren de boeren van jaren 1930 alles voor je feesttafel.

“Ik zie jullie allemaal zo graag!”, zo zegt het Jezuskind met zijn gespreide armen aan de voorbijgangers van ’s lands drukte winkelwandelstraat, terwijl zijn moeder Maria minzaam het hoofd neigt naar haar kind.

Van kruis tot sokkel is ze bijna drie verdiepingen hoog en daarmee de grootste van ‘het Stad’.

Maar hoeveel koopjesjagers hebben even naar omhoog gekeken?

Het kruis herinnert aan de reusachtige calvarie ooit die aan het begin van de Meir stond, tot de Franse revolutionairen het verwijderden. De bronzen Christus zelf hangt in de ingang van de Kathedraal. Maar evenzeer geeft het Romeinse marteltuig te kennen wat dit Kind 33 jaar later te wachten staat als prijs om zijn missie in deze wereld te vervullen.