Kerstwandeling in Antwerpen
Handschoenmarkt, buiten maar ook binnen in de kathedraalDe hoofdkerk van een bisdom, waar de zetel van de bisschop staat.,
echt een eenvoudige kerststal
Ra, ra, wat is er hier misDe liturgische viering waarin de eucharistie centraal staat. Ze bestaat uit twee grote delen: de woorddienst en de tafeldienst. De woorddienst omvat gebeden om ontferming, de Bijbellezingen en de homilie. De tafeldienst begint met de offerande, waarbij brood en wijn op het altaar worden geplaatst. Dan volgt het grote dankgebed, waarin de lof van God wordt gezongen en waarin de consecratie plaatsvindt. Vaste onderdelen zijn ook het bidden van het Onzevader en een vredeswens en zo kan men op een symbolische manier aan tafel gaan met Jezus tijdens de communie. De mis eindigt met een wegzending (het Latijnse missa, waarvan ‘mis’ is afgeleid): de opdracht om in dezelfde geest de wereld in te stappen. ?
De ezel geeft ‘niet present’ in de stal. Waar hangt die ezel uit?’, zou je dan denken. Dat vragen wij ons ook af.
Als je de drukte van de massa even achterwege wil laten kan je via de Handschoenmarkt terecht in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. In die gewijde ruimte kan je bij de eigen kerststal van de kerk het Mysterie van KerstmisHet feest waarop de geboorte van Jezus wordt herdacht. Dit feest wordt altijd op 25 december gevierd. natuurlijk veel inniger op je laten inwerken. Je kan er een kaarsje gaan branden om je vurigste wensen kracht bij te zetten.
Bij zijn geboorte luidde de eerste wens: “Vrede op aarde aan de mensen die God welgevallig zijn”. Dit perspectief is een geschenk maar evenzeer een opgave en geen eenvoudige. Vandaar dit gebed om vrede …
”Gebed om vrede (in eigen hart)
(PaterPriester die lid is van een religieuze orde. Franciscaan, 1916; niet van Sint-Franciscus, zoals vaak wordt beweerd)
Heer, maak mij tot een instrument van Uw vrede:
dat ik liefde breng waar men mij haat,
dat ik vergeef waar men mij beledigt,
dat ik eensgezindheid breng waar twist is,
dat ik waarheid zeg waar dwaling verwart,
dat ik geloof breng waar twijfel woekert,
dat ik vreugde zaai waar droefheid heerst,
dat ik hoop verkondig waar wanhoop neerdrukt,
dat ik verlichting schenk waar duisternis hangt.
Heer, zorg dat ik meer wil:
troosten dan getroost te worden,
begrijpen dan begrepen te worden,
beminnen dan bemind te worden.
Want
door te geven krijgen we,
door ons te vergeten, vinden we,
door te vergeven, wordt ons vergeven,
door te sterven, verrijzen we tot eeuwig leven.