Op reis in eigen stad
Een dagje ESPAÑA in Antwerpen
Godshuis Almaras
Paardenmarkt 89
Achter de zuil met Madonnabeeld ‘Onze-Lieve-Vrouw der Stilte’, bevindt zich het godshuis ‘Almaras’.
Kort na 1477 werd het opgericht door Mattheus van de Waeyere en zijn echtgenote Elisabeth Claus. om twaalf oude vrouwtjes of weduwen te herbergen. Het was oorspronkelijk ingericht voor twaalf vrouwen. Men sprak dan ook over het “Weduwen Zwaeyers Godshuys”. Toch is er slechts sprake van “seven heerdsteden”.
Door hun dochter, Francesca de Waeyere, echtgenote Alvaro Almaras, en hun kleinkinderen Franciscus en Anna, worden er verder geïnvesteerd om de woningen te verbeteren. Ook wordt de dotatie aangedikt en dat verklaart waarom het sedert 1550 de naam droeg van haar echtgenoot, Alvaro Almaras. Het sociaal-caritatieve initiatief duidt op grondige ‘inburgering’ door huwelijksbanden.
Almaras is overigens een bekende naam in de oud-Antwerpse geschiedenis. Alvaro Almaras trouwt in 1508 voor de tweede maal met Anna van Boulaer en uit dit huwelijk spruiten Filippus Almaras, kanunnikIemand die samen met andere kanunniken verbonden is aan een kathedraal of collegiale kerk en als voornaamste taak heeft, in te staan voor het koorgebed. van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en ridder Alvarez Almaras, eerste burgemeester van Antwerpen in 1558.
In 1550 wordt het beheer van het godshuis aan de Armenkamer overgedragen.
Dankzij aalmoezen, die in de stad worden rondgehaald, kan het complex in 1838 worden herbouwd. De huisjes netjes rondom een graspleintje geschaard, zijn alle van hetzelfde type en hebben een verdieping.
In het begin van de 20ste eeuw bevat het zestien plaatsen voor oude echtparen.
De omgeving van de Paardenmarkt staat bekend als de ‘Iberiawijk’ omdat Spaanse en Portugese vrachtwagenchauffeurs hier neerstreken, nabij de oude haven. Om die reden ontstonden hier ook de zuiderse eethuizen, waarvan sommige zich ondertussen een stevige gastronomische reputatie hebben verworven.
Camino: Paardenmarkt > Italiëlei