Antwerpen, Kerken en Toerisme
Toerismepastoraal, Bisdom Antwerpen (TOPA vzw)

Op reis in eigen stad

Een dagje ESPAÑA in Antwerpen

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Handschoenmarkt

Op zoek naar heiligen die écht uit Spanje komen

Iets minder politiek geïnspireerd, laten we je even kennis maken met enthousiastelingen die met hart en ziel vanuit het evangelie leefden.

In de Sint-Jozefskapel (derde kapel in de kooromgang noord). De laatste Spaanse Habsburger Karel II knielt voor de heilige Jozef die hij tot beschermheer van de Zuidelijke Nederlanden uitriep. (houtsnijwerk J.B. De Boeck en J.B. Van Wint; schilderwerk Louis Hendrickx). In het geportretteerde gevolg kan je misschien onderscheiden:

  • Ignatius van Loyola (+1556, feestdag 31 juli, stichter van de jezuïeten – zie Sint-Caroluskerk en Sint-Jacobskerk)
  • Teresia van Ávila (+1582, feestdag 15 oktober; hervormster van de karmelieten; zie Rosier, Karmelklooster) onderscheiden. Het neogotische houten retabel dateert van 1871-1873

In de kapel van het Heilig Hart van Jezus (eerste kapel in de kooromgang zuid- Beide Spaanse heiligen staan ook op het glasraam De devotie tot het H. Hart (Edouard Didron, 1879): de mystica Teresia en Ignatius, herkenbaar aan het Jezuïetenmerk ‘IHS’).

In de kapel van Louis Frarijn, alias Ludovicus Florès (derde kapel in de kooromgang zuid) leren we de enige Antwerpse heilige (‘zalige’) kennen. Geboren in deze parochie, uitgeweken naar Spanje en Mexico, ingetreden bij de dominicanen, martelaar in Japan, (+1622). Zijn feestdag valt op 19 augustus. Aan hem werd een straatnaam op de Linkeroever gewijd: de Frarijnlaan.

We laten het aan de speurneuzen en kwissers om te ontdekken, op één of meerdere plaatsen:

  • de apostel Jacobus de Meerdere.
  • voor gevorderden: Ferdinand III van Castilië & Leon (op glasramen).
  • voor specialisten: Dominicus Guzmán (+1221), Vincentius Ferrer (+1419), in het houtsnijwerk van het koorgestoelte
  • en dan slaan we er nog enkele obscure over…

In de sacristie, staan we tussen alle bisschoppen, prestigieus geportretteerd als ze zijn, graag even stil bij bisschop Franciscus d’Espinosa, een kapucijner monnik (+1742). Zijn laatste wil was begraven te worden zonder praal tussen zijn parochianen, op het Groenkerkhof.

Camino: Handschoenmarkt > Maalderijstraat > Grote Markt